Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kawowe
zamieszałam do powstania ciasta, które odstawiłam do schłodzenia. Następnie
zmiksowałam przy pomocy miksera ciasto z jajkami, proszkiem do pieczenia, około 5 minut na
wysokich obrotach, ciasto podzieliłam na dwie części i odstawiłam na 30 minut.
Ciasto wylałam na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do gorącego
piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 st C, z drugą porcją ciasta postąpiłam podobnie.
Upieczone placki odstawiłam do schłodzenia.
KREM: Z litra mleka odlałam szklankę gorącego mleka i zalałam kawę, następnie fusy przecedziłam
przez sitko i odstawiłam do przestudzenia.
Schłodzone mleko z kawą wymieszałam z budyniem w proszku, wlałam do gorącego
mleka i zamieszałam aż powstał gęsty budyń, gorący budyń wymieszałam z rodzynkami
i odstawiłam do ostudzenia.
Zimny budyń zmiksowałam z margaryną, aż do powstania kremu. Gotowy krem wyłożyłam
na placek i przykryłam drugą częścią.
POLEWA: W małym rondelku zagotowałam wodę, rozpuściłam margarynę i
wymieszałam z kakao, cukrem pudrem po czym polałam wierzch ciasta, tworząc kleksy.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około cztery godziny.