Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki włoskie z serkiem ricotta

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser ricotta 220 g
mąka pszenna 200 g
żółtka jaj 3 szt.
oliwa kilka łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat -
pomidory pelati 2 puszki
czosnek 3-4 ząbki
papryczka chili pół małej
bazylia pęczek średni

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki włoskie z serkiem ricotta

Do mąki dodać starty parmezan oraz serek ricotta wymieszany z żółtkami. Zagnieść jednolite ciasto. Podsypując mąką formować wałeczki i kroić skośnie, jak tradycyjne kopytka. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę, zamieszać i odczekać, aż zaczną wypływać. Gotować jeszcze chwilkę. Odcedzić.
W międzyczasie na patelnię wlać nieco oliwy, dorzucić posiekany grubo czosnek i paseczki ostrej papryczki, posolić. Chwilę podsmażyć, wlać pomidory z puszki i dusić kilka minut na dużym ogniu.
Dodać posiekaną grubo bazylię i jeszcze chwilę poddusić.
Osączone gnocchi przerzucić od razu do sosu i razem jeszcze 2-3 min. ogrzewać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.03.2012 21:24
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak