Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie ciasteczka z czerwonym winem - na sodzie
Wino połączyć z oliwą i wolno wlewać do sypkich produktów, zarabiając widelcem lub drewnianą łyżką.
Ciasto powinno być miękkie i nie powinno kleić się do miski.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i zagnieść, podsypując odrobiną mąki.
W osobnej miseczce przygotować drobny cukier kryształ.
Z ciasta formować cienkie wałeczki (ok.1/2 cm średnicy) i długie na ok. 7-8cm.
Z włeczków formować precelki lub kułeczka, spód mocyć w mące, a następnie całe ciasteczko obtoczyć w cukrze.
Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, stroną z mąką do spodu - aby się nie przykleiły w trakcie pieczenia.
Piec 15 minut w temp. 200'C.
Ciasteczka po ostudzeniu przełożyć do dużej puszki lub słoja - nadają się do długiego przechowywania.