Przepis i sposób przygotowania na: ciastka kruche kokosowe
Kroki postępowania
Kokos przetnij na pół, wydrąż miąższ, odetnij brązową skórkę i zetrzyj na drobnej tarce lub w robocie kuchennym.
Starty kokos przełóż do garnka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu 30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtko i kokos w syropie. Zagnieć ciasto i uformuj długi sześcian lub wałek. Owiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki do stwardnienia. Pokrój ostrym nożem na plastry około 5 mm.
Ciastka wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz 10-15min. uważając, by się nie przypaliły. Ja nie uważałam i trochę mi się przypaliły dlatego jedną stronę ukryłam pod białą czekoladą posypaną migdałami (bo wiórków już nie miałam).