Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sałatka na zimę z kalafiorem, ogórkiem i papryką

4.9
(48)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior
1 sztuk
ogórek
2 kilogram
cebula
1 kilogram
marchew
1 kilogram
papryka czerwona
1 kilogram
woda
3 litr
ocet 10 %
70 ml
czosnek
2 główka
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuk
Sklep Prymat
pieprz
10 sztuk
Sklep Prymat
sól
2 łyżka
Sklep Prymat
cukier
2 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuk
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka na zimę z kalafiorem, ogórkiem i papryką

Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić cebulę w krążki, czosnek posiekać drobno w talarki. Kalafior, ogórki, marchew, paprykę umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Kalafior podzielić na różyczki, ogórki pokroić w plasterki, nie obierać ogórków, marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych otworach, z papryki usunąć gniazda nasienne i paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dokładnie wymieszać ze sobą. Dodać do warzyw cebulę i czosnek. Wymieszać dokładnie i porcjować do słoiczków. Do każdego słoiczka dodać liść laurowy i pieprz ziarnisty. Z wody, octu, soli i cukru zrobić zalewę, następnie zagotować zalewę. Zalać warzywa w słoikach zalewą, mocno zakręcić słoik i pasteryzować przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak