Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z papryką, pomarańczą i serem feta
olej z pestek winogron – 3 łyżki
czosnek - 1 ząbek
świeży sok z pomarańczy - 2 łyżki
cukier – 1 łyżeczka
musztarda – 1 łyżeczka
sól morska - do smaku
pieprz świeżo mielony - do smaku
Kapustę pekińską myję, osuszam i kroję na drobne kawałki, a paprykę w cienkie paski.
SOS DO SAŁATKI: czosnek przeciśnięty przez praskę rozgniatam z solą, następnie mieszam z olejem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dodaję musztardę i miód, doprawiam do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość bardzo dokładnie ucieram, aż powstanie jednolita emulsja.
Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, dodaję pokrojoną na cząstki pomarańczę i pokrojoną w piórka cebulę. Całość polewam sosem, posypuję świeżymi ziołami, pokruszonym serem feta i delikatnie mieszam. Sałatkę doprawiam świeżo mielonym czarnym pieprzem.