Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przekładaniec czekoladowy z herbatnikami, kremem budyniowym i masą krówkową

5.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto czekoladowe
mąka pszenna
150 g
cukier drobny
120 g
jaja
6 szt.
kakao
2 łyżki
olej rzepakowy
1 łyżka
woda
1 łyżka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
szczypta
Sklep Prymat
krem budyniowy
cukier drobny
100 g
miękkie masło
100 g
mąka pszenna
50 g
mąka ziemniaczana
50 g
mleko
500 ml
żółtko surowe
2 szt.
DODATKOWO:
masa krówkowa
500 g
czekolada mleczna
100 g
herbatniki
50 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec czekoladowy z herbatnikami, kremem budyniowym i masą krówkową

Ciasto czekoladowe: białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mąkę pszenną i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z drobnym cukrem. Cały czas ucierając dodawać wodę, olej i składniki sypkie. Na samym końcu połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 30 – 40 minut. Po ostudzeniu ciasto podzielić na dwie części.

Krem budyniowy: 400 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego mleka. Połączyć składniki, cały czas energicznie mieszając. Zagotować, zestawić z ognia i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając po łyżce ostudzonego budyniu.

W garnku zagotować wodę. Wstawić do niego puszkę z gotową masą krówkową i gotować na małym ogniu przez 10 minut.

W formie ułożyć blat czekoladowego ciasta. Na cieście rozsmarować ¼ masy budyniowej i położyć warstwę herbatników. Kolejne warstwy ciasta stanowią: ⅓ masy krówkowej, ¼ masy budyniowej, herbatniki, ⅓ masy krówkowej, ¼ masy budyniowej, herbatniki, ⅓ masy krówkowej, ¼ masy budyniowej, blat ciasta czekoladowego, czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.

Przygotowane ciasto schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 01.11.2012 19:23
apetyczne ciacho
malaczarna23 23.02.2012 13:56
pyszne ciasto,ale ile w nim kalorii:p
1j1o1l1a1 13.02.2012 01:19
baaardzo apetyczne
caralajna 12.02.2012 22:19
ale rozpusta ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak