Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste naleśniki muszkatołowo pieczarkowe
Kroki postępowania
Pieczarki obieramy myjemy i drobno siekamy na patelni rozpuszczamy masło na delikatnej temperaturze.
Następnie dodajemy pieprz , gałkę muszkatołową i gorzkie kakao.
Dusimy około 10 minut , od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gdy masa zacznie być bardziej jednolita dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz wlewamy 2 łyżeczki kaszy manny wymieszane z letnią wodą i energicznie mieszamy. Gdy farsz po kilku chwilach stężeje. Przekładamy do miski do ostygnięcia.
Gdy brzegi zaczną się rumienić i lekko unosić wsuwamy łopatkę pod naleśnik i obracamy go na 2 stronę .Która powinna być złoto rumiana z ładnym okręgiem na środku przypominającym księżyc . Trzymamy go na patelni krótka chwilę.
Po czym przekładamy na płaski talerz. I zabieramy się za kolejnego naleśnika.
Wysmażone naleśniki , rozkładamy na desce lub talerzu smarujemy na środku 2 łyżkami farszu.
Dwa przeciwległe brzegi składamy do środka i całość zwijamy.
Gotowe zawijasy przekładamy na średnio rozgrzaną patelnie , posypujemy cienko startym wędzonym serem i podgrzewamy z obu stron , pilnując by ser się nie przypalił .
Smacznego !