Przepis i sposób przygotowania na: Morelowy Serniczek na zimno
2. W 1 szklance wrzątku rozpuszczamy jedną galaretkę, studzimy i odstawiamy aby nieco stężała (uwaga! tylko nie do lodówki bo za bardzo się zwiąże).
3. Twarożek przekładamy do dużej miseczki, dodajemy żółtka (białka na razie zostawiamy w osobnej miseczce), dodajemy cukier puder i ucieramy.
4. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy z masą z twarożku.
5. Morele wrzucamy na sitko i odsączamy z zalewy (zalewy nie wylewamy tylko odstawiamy w garnuszku lub szklaneczce na bok). Morele kroimy na plasterki (ok 0,5cm grubości).
6. Zalewę z moreli zagotowujemy i odstawiamy aby ostygła.
7. Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance ostudzonej zalewy i mieszamy ją z masą z twarożku i jajek. Tak gotową masę wykładamy (wylewamy) na pokruszone ciastka.
8. Pokrojone w plasterki morele układamy na masę z twarożkiem i zalewamy lekko tężejącą galaretką.
9. Gotowy serniczek wstawiamy do lodówki na 2-3godzinki.
SMACZNEGO :)