Sposób przygotowania

Na początku dobrze płuczemy cytryny. Obieramy ze skórki, ale ich nie wyrzucamy. Wkładamy do małego garnuszka (najlepiej z dwóch cytryn, bo potem może być gorzki smak), zasypujemy szklanką cukru i wszystko zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy (np. talerzem) i odstawiamy w chłodne miejsce na dobę.

Obrane cytryny kroimy w kostkę i przerzucamy do drugiego garnuszka (lub innego głębokiego pojemnika). Zalewamy spirytusem i analogicznie jak ze skórkami – odstawiamy na dobę.

Po dobie zlewamy do jednej butelki. Żeby pozbyć się osadu, przelewamy przez gazę (nie jest droga). Proporcje każdy może sobie sam ustalać – ktoś preferuje mocniejsze, daje więcej spirytusu; słabsze – więcej wody.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    IrenaM

    bardzo smaczny alkoholik :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    lubię:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !