Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowa panna cotta z gruszkowo-winnym sosem
Reszt? mleka podgrza? z cukrem a? do jego rozpuszczenia. ?mietank? najlepiej 36% ale mo?e te? by? 30% zagotowa? na ma?ym ogniu z startym na tarce ?wie?ym imbirem. Gdy zg?stnieje przez sitko przela? do mleka, zagotowa? i zestawi? z ognia. Doda? rozpuszczon? ?elatyn? i dok?adnie wymiesza?. Lekko przestudzone przela? do foremek ( ja u?y?am silikonowej formy do muffinek ) op?ukanych zimn? wod?. Porcja wystarcza na 6 foremek.
Wstawi? do lodówki przykryte foli? spo?ywcz? na kilka godzin - najlepiej na ca?? noc.
Gruszki obra?, wyci?? gniazda nasienne, pokroi? w kostk?. Wino zagrza? z miodem i przyprawami, wrzuci? gruszki, gotowa? a? zmi?kn? a cz??? wina wyparuje. Ugotowane gruszki zmiksowa? blenderem na niezbyt g?adk? mas?.
Foremki z deserem ogrza? przez kilka sekund w gor?cej wodzie. Wy?o?y? porcje na talerzyki, pola? gruszkowo-winnym sosem, podawa?.
Smacznego