Sposób przygotowania

Przepis na ok. 15 pralinek.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, foremkę do czekoladek lub silikonową do lodu schłodzić.
Pędzelkiem pomalować czekoladą wnętrze foremek, wstawić do lodówki. Najwygodniej jest to robić dwa razy w pewnych odstępach czasu, tzn. pomalować, wychłodzić i pomalować drugi raz.

Morele drobno posiekać, zalać alkoholem i odstawić. Po namoczeniu rozgnieść morele na masę - ja to robię w moździeżu.
Śmietanę, cukier i masło zagotować, gdy zacznie karmelizować dodać mleko w proszku, mieszając aż pozbędziemy się grudek.
Do wystudzonej masy dodać zmielone migdały, opcjonalnie aromat migdałowy - ja nie dodawałam.

W wysmarowanych czekoladą foremkach układać najpierw warstwę moreli, potem masy migdałowej, pozostawiając miejsce na dno czekoladek, dobrze schłodzić w lodówce.

Czekoladę ponownie podgrzać w kąpieli wodnej, łyżeczką albo szprycą cukierniczą zamknąć poszczególne czekoladki, starając się aby dno było równe z brzegiem foremek.
Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, po tym czasie wyjąć delikatnie z foremek.

Smacznego

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wyglądają niesamowicie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wow:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    dla mnie bomba
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Coś wspaniałego !
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Świetne i z pewnością przepyszne.
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ale pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    zapowiadają się wyśmienicie i świetnie wyglądają
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Wyglądają smakowicie.
  • 2
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnyeshka

    rewelacja! :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !