Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z drożdżami
Placki ziemniaczane z drożdżami to wyjątkowy przepis, który sposobem przygotowania i doborem składników odbieg od tego doskonale znanego. W tym przepisie starte na drobnych oczkach ziemniaki miesza się z wcześniej powstałym rozczynem na bazie drożdży, mąki, cukru i wody. Proces ten przypomina pieczenie drożdżowej bułki lub innego wypieku. Wszystkie składniki miesza się razem, następnie porcjami nakłada na rozgrzany na patelni tłuszcz i smaży. Placki ziemniaczane z drożdżami różnią się smakiem od tych tradycyjnych, ale są równie pyszne. Warto wypróbować ten przepis!
Do miseczki pokruszyć drożdże, rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłą wodę (warto użyć wody pozostałej po odciśnięciu ziemniaków - należy ją wcześniej podgrzać), dodać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Obrane ziemniaki razem z cebulą zetrzeć na drobnej tarce, dodać przesiane pozostałe mąki, jajko, pieprz, sól, wlać rozczyn i wymieszać, odłożyć na 1 godzinę.
Łyżką wazową wlewać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.