Sposób przygotowania

170 g cukru pudru utrzeć z żółtkami i powoli dodawać mąkę ziemniaczaną (100g), mąkę tortową, proszek do pieczenia, kakao i na sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaną masę wlać do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej biszkoptami. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piecu. Wystudzić, wyjąć i pokroić poziomo na trzy części. Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, zostawić, a gdy puszczą sok zagotować w nim i odcedzić. Do soku dolać tyle wody by zapełnić szklankę, wymieszać z pozostałą mąką ziemniaczaną i zagotować. Po zdjęciu z gazu dolać winiak i odsączone wiśnie. Śmietankę wraz z resztą cukru pudru ubić na sztywno i połączyć z przygotowaną żelatyną. Dolną część ciasta pokryć warstwą bitej śmietany, na to połowę kremu wiśniowego z wiśniami i pokryć cienką warstwą bitej śmietanki. przykryć następnym kawałkiem ciasta i powtórzyć układanie warstw. Przykryć ostatnim krążkiem tortu, pokryć bitą śmietaną, posypać pozostałymi wiśniami i tartą czekoladą. Wstawić na 3 godziny do lodówki i podawać.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !