Przepis i sposób przygotowania na: Pizza rewelacja
Polecam!!!
Drożdze rozpuszczamy w ciepłym mleku i robimy rozczyn.Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, olej lub oliwę, rozczyn i ciepłą wodę. Wyrabiamy całość (jesli będzie się bardzo mocno kleiło dodajemy jeszcze trochę maki). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ścierką, na około 1,5 godziny.
Po wyrościęciu ciasto uderzamy pięścią, aby nie wyrabiać go zbyt długo jeszcze taz.
Ciasto dzielę na 2 części, po rozwałkowaniu układam na 2 blachach (kwadratowe zakupione z kuchenką o wym. 36cm na 33cm). Kązdy placek smaruję sosem pomidorowym ( może byc tez ketchup lub przecier), nastepnie posypuję dodatkami (plastry pieczarek, plasterki cebuli rozdzielam na \"kółeczka\", wędlinę, kukurydzę itp.). Ser zółty (starty)dodajemy pod koniec pieczenia.
Ciasto pieczemy w temp. 250-260 stopni C przez ok. 15-20min. Należy pamietac, że drugi placek piecze się już szybciej, bo piekarnik jest nagrzany.
Polecam z moim sosem czosnkowym.