Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kutia

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pszenica
100 g
rodzynki
50 g
orzechy laskowe
40 g
orzechy włoskie
40 g
migdały
40 g
morele suszone
30 g
daktyle
30 g
mak
2 łyżki
miód
2 łyżki
skórka pomarańczowa
1 łyżka
figi suszone
5 sztuk
śmietana 30%
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

Pszenicę obłuskaną namoczyć w gorącej wodzie i pozostawić na ok. 6 godzin a najlepiej na noc. Zlać wodę i zalać na nowo gorącą i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
Mak mielony (można dodać gotowego, wtedy należy dodać mniej miodu).
Orzechy i migdały, morele suszone, daktyle i figi posiekać na mniejsze kawałki. Połączyć z przestudzoną pszenicą i dodać mak i miód. Wymieszać i dodać śmietanę. Wstawić do odpowiedniego naczynia i chłodzić - najlepiej zrobić dzień albo dwa przed podaniem. Podawać schłodzone i ze słodką śmietaną do polania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak