Sposób przygotowania

Wiśnie dokładnie umyć, przeciąć na pół, żeby wyciągnąć z nich pestki, a następnie zmiażdżyć. Pół kilograma miodu rozgrzać w rondelku, dodać do niego 1/5 kg cukru oraz jeden litr spirytusu i całość bardzo dobrze wymieszać. Gotowym syropem zalać wiśnie, a następnie odłożyć na jedne miesiąc w pokojowej temperaturze. Po upływie tego czasu zlać nalewkę powstałą z wiśni, a następnie dodać do niej krople aromatu waniliowego. Wiśnie przesączyć przez gazę i odłożyć do naczynia. Naczynie dobrze zamknąć i odstawić na sześć miesięcy. Po upływie tego czasu gotowy napój przelać przez bibułkę i rozlać do szklanych butelek. Pyszna nalewka wiśniowa nadaje się na każdą okazję. Ma bardzo ładną czerwonawą barwę oraz smaczny wiśniowy smak z lekkim aromatem waniliowym.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !