Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki szpinakowe
Paszteciki jako przekąska na imprezie. Ciasto francuskie zakupione w sklepie tniemy na kwadraty. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Farsz sporządzamy na patelni. Łyżkę masła wrzucamy na podgrzaną patelnię. Wsypujemy szpinak. Do szpinaku wyduszamy czosnek, przyprawiamy dużą ilością czarnego pieprzu ( nie należy się go bać, gdyż w innym razie paszteciki będą mdłe) i soli. Gotowy szpinak musi ostygnąć.
Do miski przekładamy szpinak oraz drobne kawałki fety, mieszamy. Na środek kwadracików z ciasta francuskiego nakładamy farsz. Rogi kwadracików sklejamy do środka. Roztrzepanym jajkiem smarujemy górną warstwę ciasta francuskiego. Rozkładamy na blaszce. Pieczemy 10 minut. Należy kontrolować nasze paszteciki, jeśli zauważymy że nasze ciasto jest już brązowo-złote wyciągamy przekąskę i gotowe:)