Sposób przygotowania

Rodzynki umyć, moczyć 20 minut w ciepłej wodzie i osaczyć. Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Masło rozetrzeć z bułką, dodać płatki migdałowe, połączyć z mięsem oraz rodzynkami, wbić żółtko, wsypać koperek Prymat, przyprawić gałką muszkatołową Prymat oraz solą i pieprzem białym Prymat. Wyrobić gładką masę. Z białka ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą mięsną. Z masy formować małe kulki (średnicy 3 cm). Bułkę tartą wymieszać z migdałami i obtaczać w niej kulki. Smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu i osączać na papierowym ręczniku. Koniecznie podawać z sosem dobranym według własnych upodobań; np.: cytrynowym, wiśniowym, koperkowym.

Kulki z indyka można podawać z kaszą, ryżem, kuskusem, kluskami, a nawet ziemniakami puree.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    super
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    oryginalne
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    ktoś tu leci w kulki
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    iza15

    ciekawy przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !