Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pizzerki na spodzie pszenno-żytnim

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna
150 g
mąka żytnia
150 g
woda letnia
1/8 litra
oliwa
3 łyżki
drożdże
30 g
pomidory w puszce
1 szt
cebula
1 szt
czosnek
3-4 ząbki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
bazylia świeża
1 garść
cukier
1 szczypta
pieczarki
30 dag
salami
30 dag
ser żółty
papryka
1 szt
kukurydza marynowana
1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerki na spodzie pszenno-żytnim

Składniki na sos miksujemy .Przygotowujemy ciasto na pizzę.Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski. W mące robimy zagłębienie, w które wlewamy odrobinę letniej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy je z wodą. Pozostawiamy w cieple, aż drożdże zaczną chodzić. Wówczas dodajemy oliwę,oraz sól i zagniatamy gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk.Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto już podrośnie, odrywamy od niego kawałki wielkości jabłka i wałkujemy na krążki. Każdy smarujemy sosem, wykładamy też nasze ulubione składniki. Każda pizzerka może mieć inne :) Pieczemy tak przygotowane pizzerki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AniaHania 05.07.2016 08:11
fajny pomysł
Justyna Jussstiii 22.11.2011 11:07
super
iziona 22.11.2011 08:49
Powiem tak, super i bardzo ładnie wyglądają na zdjęciu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak