Sposób przygotowania

Do litrowego słoika wlewamy 500ml przefiltrowanej wody. Wsypujemy powoli mąkę nieustannie mieszając wodę, aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy roztarty ząbek czosnku, ziele angielskiego oraz liść laurowy. Wszystko mieszamy, a słoik przykrywamy wieczkiem nie zakręcając. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. pod kaloryfer) i po 3 dniach mamy gotowym aromatyczny zakwas na żurek.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    taki robiony zakwas jest najlepszy!
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    takiego szybkiego jeszcze nie robiłam, ale dobrze wiedzieć, że można :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    już wędruje do mojej księgi
  • 1
    original
    Opublikowano

    Brigitte

    Chwali się robienie własnego zakwasu. Nie lubię, kiedy koleżanki się chwalą, że ugotowały pyszną zupę z worka....
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    tylko taki uznaję :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    zdrowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !