Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierniczki migdałowe

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko
4 sztuki
cukier
25 dag
mąka
50 dag
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
migdały
50 dag
Skórka pomarańczowa kandyzowan
5 dag
kandyzowana skórka cytrynowa
5 dag
cynamon
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
ziele angielskie
Sklep Prymat
żółtko jajek
goździki mielone
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki migdałowe

Migdały sparzyć, ściereczką otrzeć ze skórki. 80 sztuk odłożyć do dekoracji, pozostałe zemleć. Pierniczki migdałowe Jajka z cukrem utrzeć ręcznie lub mikserem na pulchną pianę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, skórkę kandyzowaną i przyprawy, wymieszać. Masę jajeczną połączyć z mąką. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią aluminiową, włożyć do lodówki na co najmniej 2 godz. Ciasto rozwałkować na oproszonej mąką stolnicy, pociąć radełkiem na 40 jednakowych prostokątów. Ułożyć na blasze. Posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody. Każdypierniczek ozdobić 4 połówkami migdałów. Piec ok. 20 minut w temp. 280C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak