Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczarkowa zapiekanka

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki
50 dag
cebula
mąka
1 łyzka
masło
1 łyżka
mleko
1 szklanka
czosnek
1 ząbek
olej
2 łyzki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
pieczywo chrupkie
1 opakowanie
żółty ser starty
20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowa zapiekanka

Kromkami chleba wyłożyć dno dużej blachy do pieczenia. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Olej rozgrzać w rondlu, prze-smażyć cebulę i pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek. Zrobić białą zasmażkę: masło rozpuścić, dodać mąkę, połączyć mieszając. Wlać zimne mleko, wymieszać. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gęsty sos. Zasmażkę i połowę sera dodać dopieczarek,wymieszać i,jeśli trzeba, przyprawić solą i pieprzem. Masę pieczarkową wyłożyć do blachy. Posypać pozostałym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 35 min w temp. 200° C. Podawać z zieloną sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak