Przepis i sposób przygotowania na: Strudel z jabłkami
Mąkę przesiać na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać stopione masło, jajko, sól oraz wodę w takiej ilości, aby powstało coś na wzór ciasta na makaron.Ciasto cieniutko rozwałkować (jak najcieniej), cały płat ciasta posmarować stopionym masłem i równo rozłożyć nadzienie,założyć boki ciasta i delikatnie zwinąć, zwinięte ciasto ułożyć miejscem łączenia do dołu na wysmarowanej blaszce i górę posmarować stopionym masłem.
Piec w temp.180-190 około 35 min, po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem i podawać gorące np. z dodatkiem lodów lub bitej śmietany .
Nadzienie jabłkowe:
Rodzynki namoczyć w rumie lub w wodzie z dodatkiem aromatu rumowego choć rum jest do tego najlepszy .
Jabłka obrać i pokroić w plasterki wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami.