Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Spitzbuben

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej
360 g
cukru trzcinowego
150 g
cukru waniliowego
1 opakowanie
cytryna
1 szt
migdałów
100 g
margaryny
250 g
jajko
1 szt
cukier puder
4 łyżki
dżem truskawkowy
4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Spitzbuben

Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, cukru trzcinowego i waniliowego. Na tarce do parmezanu starłam skórkę cytrynową i dodałam do mąki. Migdały rozkruszyć w rozdrabniaczu i wsypać na kopczyk z mąki. Do tego wbijamy w środek jajko i dajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż osiągniemy jednolitą, zwartą konsystencję. Wkładamy do woreczka i na 2 godziny do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kształty. Pieczemy w 180 C około 10 minut. Po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia i napełniamy dżemem oraz posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 29.06.2012 22:12
wyglądają rewelacyjnie
Natalia/tubisiek 08.05.2012 15:38
wyglądają rewelacyjnie i patrząc na składniki na pewno tak też smakują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak