Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ziemniaczano-szpinakowa z fetą
Na łyżce masła podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu by odparować nadmiar wody. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszony ser feta, delikatnie mieszamy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodamyemy 2 łyżki masła, dokładnie mieszamy.
Wysmarowane masłem naczynie do tart wykładamy równomiernie masą ziemniaczaną, także boki ( należy pamiętać aby zostawić troche masy ziemniaczanej do zrobienia wierzchniej kratki)następnie równomiernie rozkładamy szpinak z fetą.
Z masy ziemniaczanej robimy na wierzchu kratkę, smarujemy ją roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 20 minut ( do momentu aż się ładnie przyrumieni).
Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odczekać chwilę by ziemniaki zrobiły się bardziej ścisłe i lepiej się kroiło.