Sposób przygotowania

Żelatynę i galaretkę rozpuszczam we wrzątku.
Do miski wsypuję glukozę i cukier puder, Wlewam 2 łyżki przygotowanego wcześniej płynu i szybko zagniatam ciasto.
Wyrobioną masę wałkuję bardzo cienko, podsypując glukozą, by nie przywierała. Wykrawam kółka za pomocą kieliszka (5 na jedną różę) i składam (sklejając resztą wody z żelatyną) i zostawiam do stwardnienia, nawet na kilka dni.
Do masy można dodać inny kolor galaretki lub barwić za pomocą żelowych barwników na dowolne kolory.

Ciasto należy wałkować od razu, bo jest elastyczne i twardnieje bardzo szybko.
Do wycinania kwiatów ja używałam specjalnych form do róż, listków i goździków. Na koniec kwiaty barwiłam barwnikiem w proszku, a listki przed ich formowaniem barwnikiem w żelu.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    a czy kawałki masy można zabarwić wcześniej, przed formowaniem?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    ładniutkie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Pyza Smaczna: Tak, można. Zrobiłam tak w przypadku liści. Wyrobiłam i dopiero formowałam listki.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justa32

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    rewelacja;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    sliczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !