Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka domowa
2. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3/4 szklanki cukru oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 4 żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę lub dwie (można włożyć do zamrażalnika na pół godzinki aby było szybciej).
3. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki. Następnie nałożyć podsmażone i przestygnięte jabłka.
4. Białka z 4 jaj ubić na pianę i następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru nadal ubijając ubijając, aż piana będzie sztywna. Pianę wyłożyć na jabłka.
5. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch ciasta.
6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok 60minut.
7. Na wierzch można posypać cukrem pudrem - ja tak zrobiłam. :)
SMACZNEGO :)