Sposób przygotowania

1. Obrać, pokroić jabłka na niewielkie kawałeczki. Dodać pól szklanki cukru oraz cukier waniliowy. Delikatnie podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać cynamon.

2. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3/4 szklanki cukru oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 4 żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę lub dwie (można włożyć do zamrażalnika na pół godzinki aby było szybciej).

3. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki. Następnie nałożyć podsmażone i przestygnięte jabłka.

4. Białka z 4 jaj ubić na pianę i następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru nadal ubijając ubijając, aż piana będzie sztywna. Pianę wyłożyć na jabłka.

5. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch ciasta.

6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok 60minut.

7. Na wierzch można posypać cukrem pudrem - ja tak zrobiłam. :)

SMACZNEGO :)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    smakowita szarlotka :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ela15

    rewelacja
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    uwielbiam szarlotki z porządną warstwą nadzienia jabłkowego. Tak jak tutaj
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta

    pycha -szarlotka jest moim ulubionym deserm
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    coś wspaniałego :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !