Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tradycyjna strucla z makiem

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
40 dag
masło
15 dag
drożdże
5 dag
śmietana 22%
3 łyżki
jajko
2 sztuki
cukier puder
2 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
likier pomarańczowy
2 łyżki
masa makowa bakalland
miód
1/2 szklanki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna strucla z makiem

Drożdże rozprowadzić śmietaną. Na stolnicy zrobić kopczyk z mąki i wbić do niego jaja. Dodać posiekane dość miękkie masło, drożdże ze śmietaną oraz szczyptę soli. Zagnieść niezbyt ścisłe, lśniące ciasto. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na duży, niezbyt cienki prostokąt. Fistaszki wyłuskać z łupinek i obrać ze skórki. Drobno posiekać. Zostawić odrobinę do dekoracji. Resztę wymieszać z masą makową, dodając miód i likier. Masę wyłożyć na ciasto, zostawiając wolne brzegi. Zwinąć w rulon, zlepić końce i włożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Kiedy wyrośnie, piec 50 minut w temperaturze 180°C. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier. Posmarować nim wystudzoną struclę. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 13.10.2011 20:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak