Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe
Kroki postępowania
Dojrzałe, prawie brązowe obrane banany gniotę widelcem na papkę. Jeśli owoce nie są miękkie, można je zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
Do masy dodaję stopniowo mleko i mąkę oraz zgniecione banany. Pod koniec ciasto mieszam ręcznie, gdyż jest dosyć gęste.
Do ciasta na tym etapie można dodać bakalie: orzechy, rodzynki, morele itp. obtoczone wcześniej w mące.
Formę keksową o długości ok. 30cm wykładam papierem do pieczenia, a brzegi, gdzie nie ma papieru smaruję lekko masłem, by po upieczeniu łatwiej wyjąć ciasto z formy.
Przelewam ciasto do formy i piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 50 minut do godziny, w trakcie pieczenia sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczone w środku.