Przepis i sposób przygotowania na: Przetwory - Gruszki marynowane w occie winnym
Gruszki muszą być twarde i zielone, wtedy nie będą się rozpadały.
Przygotowuję marynatę: wodę, ocet, cukier gotuję w goździkami, kawałkiem kory cynamonu (mielony spowoduje ciemnienie gruszek w słoikach) i skórką cytrynową.
Wrzucam do niej obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych ćwiartki gruszek i gotuję, aż będą szkliste: ok. 5-6 minut.
Owoce wyjmuję z zalewy i jeszcze gorące przekładam do wyparzonych słoików.
Zalewam gorącą marynatą i zakręcam słoiki, odwracając do góry dnem, by się zawekowały.
UWAGA: do słoików nie wkładam goździków z zalewy, gdyż gruszki zrobią się sine, przekładam za to skórki cytrynowe i połamaną korę cynamonu.
Jeśli owoce i zalewa były gorące, gruszek nie pasteryzuję.