Sposób przygotowania

Gruszki muszą być twarde i zielone, wtedy nie będą się rozpadały.
Przygotowuję marynatę: wodę, ocet, cukier gotuję w goździkami, kawałkiem kory cynamonu (mielony spowoduje ciemnienie gruszek w słoikach) i skórką cytrynową. Wrzucam do niej obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych ćwiartki gruszek i gotuję, aż będą szkliste: ok. 5-6 minut.
Owoce wyjmuję z zalewy i jeszcze gorące przekładam do wyparzonych słoików. Zalewam gorącą marynatą i zakręcam słoiki, odwracając do góry dnem, by się zawekowały.
UWAGA: do słoików nie wkładam goździków z zalewy, gdyż gruszki zrobią się sine, przekładam za to skórki cytrynowe i połamaną korę cynamonu.
Jeśli owoce i zalewa były gorące, gruszek nie pasteryzuję.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    DanutaS

    jeszcze takich nie próbowałam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    tez takie robię, wybieram specjalną odmianę gruszek
  • 2
    original
    Opublikowano

    pestka

    sama nie robiłam takich gruszek , ale jadłam u znajomych - pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    malina

    takie gruszki zawsze robiła moja Babcia i Mama -pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !