Sposób przygotowania

*plus dodatkowa oliwa do wlania do słoiczków

Umyte i osuszone w suszarce do sałaty listki bazylii wkładam do dzbanka blendera, dodaję ziarna słonecznika i przeciśnięty przez praskę czosnek i miksuję. Następnie dodaję tarty parmezan, sól i oliwę i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Nakładam do słoiczków i wlewam warstwę oliwy, dzięki której pesto nie zmienia koloru i bardzo dobrze się przechowuje w lodówce. Ta porcja pesto wystarcza mi na około 14 dni, więc nie wiem czy można je przechowywać dłużej niż dwa tygodnie.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    extra
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    świetny przepis! na 5+ :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Świetne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    pesto jest pyszne, a takie domowe pewnie jeszcze bardziej :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    znakomity!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetny przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Zawsze kupuję pesto, zapominając o tym, że jest ono łatwe w przygotowaniu ... i dużo smaczniejsze :]
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Masz rację Sarenka, łatwo je zrobić i dodatkowo można w ten sposób zagospodarować nadmiar bazylii, który czasami się przytrafi.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    piękny kolor!
  • 0
    original
    Opublikowano

    elka4621

    super przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ciekawy przepis,ja nigdy nie robiłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    muszę wypróbować :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !