Sposób przygotowania

Brzoskwinie wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około minutę. Wyjmujemy następnie owoce, wkładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki (lepiej schodzi z dojrzałych owoców). Wyjmujemy pestki i kroimy na ósemki.

Owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na minimum 12 godzin. Po tym czasie powinny pływać w soku. Dodajemy imbir (lepiej robić to partiami, by nie przesadzić z jego ilością) i smażymy owoce mieszając aż do rozpadnięcia i otrzymania odpowiedniej konsystencji. W zależności od tego jak płynny jest dżem tyle dodajemy soku z cytryny.

Miksujemy cześć owoców (od 1/3 do 1/2) w zależności czy lubimy dżem z kawałkami owoców czy nie. Przekładamy gorący dżem do wyparzonych/wypieczonych słoików. Słoiki zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia.

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Piotr24

    hmmm imbir... (?)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !