Przepis i sposób przygotowania na: PIZZA Z BANANEM I CURRY
Z mąki usypujemy kopczyk, robimy w nim zagłębienie i wlewamy do niego pół szklanki wody oraz wkruszamy drożdże. Zwróćmy uwagę by woda była letnia-nie za zimna i nie gorąca. Gdy na powierzchni pojawi się skorupa z pęknięciami, będzie oznaczało to ,że drożdże zaczęły pracować. Wtedy dodajemy sól, oliwę i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiam w ciepłe miejsce na 20-30 minut aby wyrosło.
W tym czasie przygotowujemy sos:
miksujemy pomidory w puszce razem z ząbkami czosnku, odrobiną soli i tymiankiem. Możemy dodać łyżeczkę oliwy.
Rozwałkowujemy ciasto , smarujemy równomiernie sosem , posypujemy startym serem.Na to układamy plasterki banana i posypujemy curry. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 20 minut.