Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy ziemniaczano-cebulowe
2. W tym czasie oczyścić i opłukać cebulę, pokroić ją w kosteczke i zeszklić na gorącym maśle, po czym zdjęć z palnika i odstawić żeby ostygła.
3. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i gorące przecisnąć przez praskę. Po ostygnieciu zagnieść z mąką i jajkami, dodać przyprawy i zioła.
4. Na lekko oprószonej mąką stolnicy lekko omączonymi dłońmi uformować z ciasta wałek o średnicy ok. 7cm i pokroić go na plastry o grubości około 2 cm. Każdy z nich rozgnieść na płasko dłonią.
5.olej rozgrzać na dużej patelni i smażyć racuszki porcjami z obu stron na złotobrązowy kolor. po usmażeniu odsaczyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. podawać z sosem i surówka z kiszonej kapusty.
Racuszki nadają się do odgrzewania w kuchence mikrofalowej ale można je też wsadzić do piekarnika nagrzanego na 200\'C na ok.20 minut.