Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka kryzysowa
Cebulę, por i paprykę kroimy ( nie drobno) i wrzucamy na rozgrzaną oliwę- dodajemy wędlinę i kostkę rosołową i smażymy.
W rondelku rozpuszczamy 3 łyżki masła- dodajemy 3 łyżki mąki i chwilkę rumienimy- ściągamy z ognia i powoli dolewamy mleko szybko mieszając- wrzucamy kostkę rosołową, solimy i pieprzymy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na dnie na przemian plastry ziemniaków, marchwi i cukinii- polewamy połową sosu i wykładamy wszystkie usmażone warzywa z wędliną.
Na wierzch znów kładziemy plastry ziemniaków, marchwi i cukinii- posypujemy startym serem i zalewamy resztą sosu.
Posypujemy zieleniną i zapiekamy około 25- 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Zapiekankę można przygotować z tego co akurat ma się pod ręką- nie trzeba sie trzymac przepisu- dlatego świetnie nadaje się na porzadki w lodówce:)