Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ratafia.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce
cukier
spirytus

Przepis i sposób przygotowania na: Ratafia.

Składniki:
* * owoce (ja użyłam malin,jeżyn,truskawek,poziomek,agrestu,porzeczek czerwonych,czarnych,białych, śliwek węgierek,brzoskwiń,jabłek papierówek,gruszek- ilość jest dowolna)
* * cukier-ilość w zależności od ilości i kwaskowatości owoców
* * spirytus -ilość w zależności od ilości owoców
* * woda przegotowana i ostudzona

Jest to bardziej pomysł na nalewkę niż przepis.Ratafie robiło się od dawien dawna i w Polsce i na Kresach. Jako,że nie podałam ilości składników,napiszę w czym rzecz. Owoce do ratafii dodaje się w miarę ich dojrzewania, tak by była ich jak największa różnorodność.I tak poczynając od truskawek,poziomek,porzeczek,agrestu,papierówek,malin,jeżyn itp aż po śliwki i gruszki dokładamy kolejno do słoja. Zasada jest taka-owoce czyste i dojrzałe układamy w słoju.Drobne owoce w całości,duże kroimy.Zasypujemy cukrem,odstawiamy na 1-2 dni i zalewamy spirytusem, tak by warstwa była przykryta płynem.Słój zakręcamy i trzymamy w ciepłym,nasłonecznionym miejscu.Gdy dojrzeją kolejne owoce postępujemy z nimi tak samo.Jesienią mamy już cała gamę owoców zamkniętą w jednym słoju. Zostawiam je tak na ok.2 miesiące,po czym zlewam nalewkę i uzupełniam wodą przegotowaną (tak ok.1/4 ilości zlanej nalewki.Mieszam i odstawiam na pół roku lub więcej. Jest na co czekać,wierzcie mi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaa 03.11.2011 09:01
pyszna
Ewa104 26.08.2011 11:04
Iza,możesz już jechać.Tą ratafię robiłam w ubiegłym roku,więc swoje wystała i można pić.W tym roku nie mam własnych owoców,bo obmarzły to i nie ma świeżej ratafii.
SmacznaPyza 25.08.2011 19:03
to kiedy mogę wpaść na degustację?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak