Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jagodami
W tym czasie przygotowujemy sernik.
Ser dwa razy przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej- studzimy. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Jajko należy roztrzepać widelcem. Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i roztopioną biała czekoladę. Wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy, ale nie mikserem, żeby nie wpuszczać powietrza do masy.
Masę serową wykładamy na czekoladowy spód i posypujemy umytymi, osuszonymi jagodami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy 5 minut i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze ok. godziny. Po upieczeniu studzimy sernik w wyłączonym piekarniku, a jak sernik całkiem ostygnie to zdejmujemy obręcz i wkładamy ciasto do lodówki co najmniej na 6 godzin.