Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec kawowy z dwoma czekoladami
mąka pszenna - 3 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
margaryna - 125g,
jaja - 3,
cukier - 2 szklanki,
kakao - 3 lyzki (kopiaste),
gałka muszkatołowa tarta - niepełna łyżeczka,
cynamon - łyżeczka,
imbir mielony - szczypta,
proszek do pieczenia - 4 łyżeczki,
kawa rozpuszczalna - 3 lekko czubate łyżeczki na szklankę wrzącej wody,
rodzynki - 150g,
czekolada biała - 150g,
czekolada deserowa, gorzka - 150g,
mleko świeże 3,2% - 8 łyżek,
kuleczki cukrowe złote i srebrne - garsteczka.
PRZYGOTOWANIE:
Zaparzyć kawę z trzech łyżeczek kawy rozpuszczalnej i zalać rodzynki. Pozostawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao, dodać dobrze odsączone z kawy rodzynki. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i jajami. Dodawać stopniowo miksując, na zmianę mąkę i chłodną kawę. Zmiksować na gładkie ciasto. Formę na wieniec natłuścić i posypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 180 stopniach. Po przestygnięciu ostrożnie wyjąć ciasto w formy. Przygotować polewę ciemną. W rondelku lub w mikrofali podgrzać rozdrobnioną czekoladę wraz z czterema łyżkami mleka. Podgrzewać często mieszając, do rozpuszczenia. Polewą polać wieniec i pozostawić do zastygnięcia. Podobnie przygotowujemy z białą czekolada - łamiemy ja drobno, dodajemy 4 lyzki mleka, podgrzewamy do rozpuszczenia i natychmiast wylewamy na ciemną czekoladę. Dekorujemy kuleczkami cukrowymi.