Sposób przygotowania

Mąkę umieszczamy w dużej misce i łączymy z masłem. Mieszamy z cukrem, solą, drożdżami, mlekiem. Zwarte ciasto przenosimy na blat bez mąki i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Natłuszczamy blachę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 18 części(na blacie bez mąki) i przykrywamy. Rolujemy kolejno każdą część na 8 cm \"kiełbaski\". Układamy na blasze w dwóch rzędach tak aby bułeczki prawie się dotykały. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia (około pół godziny).
Piekarnik nastawiamy na 200 st C.
Pieczemy bułeczki przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika na kratkę i przykrywamy czystą ściereczką, by uzyskać tradycyjną delikatną skórkę.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !