Przepis i sposób przygotowania na: Wegańska szarlotka na kruchym cieście
Wszystkie składniki schłodzić.
Margarynę posiekać, dodać do mąki, cukru, proszku i zagnieść ciasto, pomagając sobie mlekiem. Kiedy ciasto będzie już jednolite przekładamy masę do woreczka i chowamy na minimum 1/2 godziny do zamrażalnika/lodówki (najlepiej trzymać jak najdłużej). Kiedy ciasto będzie już należycie zimne, kroimy na pół i jedną część chowamy z powrotem do lodówki a drugą rozwałkowujemy, przekładamy na posmarowaną blachę (bądź dużą formę tartową), dziurkujemy widelcem i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wykładamy masą jabłkową. Na wierzch ścieramy na tarce z grubymi oczkami ciasto z zamrażalnika i układamy równomiernie. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Podajemy za gorąco z lodami wegańskimi