Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwkami i morelami
1) 2 kg schabu oczyścić z włókien i uformować, obcinając zbędne odstające kawałki, tak by nabrał ładnego foremnego kształtu.
2) Przygotować przyprawy: oliwę, majeranek, mieloną paprykę pieprz czarny mielony, czosnek, sól, sos sojowy.
3) Przygotować pastę do nacierania mięsa: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki majeranku, 1 łyżkę mielonej papryki, 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 5 roztartych ząbków czosnku, 3 łyżeczek soli, 2 łyżek sosu sojowego. Wszystko razem utrzeć na pastę.
4) Przygotowaną marynatą natrzeć mięso dokładnie ze wszystkich stron.
5) Przygotować 10 śliwek kalifornijskich i morele suszone. Ostrym nożem naciąć w mięsie "kieszeń" sięgającą prawie przez całą długość, włożyć w nią bakalie (śliwki po jednej stronie nacięcia , a morele po drugiej). Rozcięcie spiąć szpilką do spinania mięsa.
6) Zawinąć mięso szczelnie w folię spożywczą i pozostawić w lodówce przez 12 godzin.
7) Przygotować przyprawy dodawane do pieczenia: 4 cebule, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 grzyby suszone, 4 kuli ziaren jałowca, 4 śliwki suszone.
8) Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i obsmażyć na niej mięso na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć mięso do garnka i dodać przyprawy.
9) Zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić pod przykryciem ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje do objętości ok. ½ litra. Wyjąć mięso.
10) Sos w garnku przygotować do przetarcia lub miksowania (zestawić z ognia). Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Gładki sos doprawić do smaku jeśli potrzeba. Sos podawać osobno w sosjerce. Schab pokroić w plastry