Sposób przygotowania

Dojrzałe śliwki umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem sody. Przekroić na połówki, oddzielić pestki. Ciasno ulozyć w słoikach. zagotować wodę z cukrem. Gorącym gęstym syropem zalać śliwki. Pasteryzować 15 min. Tak przygotowane śliwki można wykorzystać na kompot, do ciasta, do owoców w galaretce.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    szyba

    świetny przepis
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    a co daje ta soda?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    też mnie zainteresowało zastosowanie sody:) może zapobiega fermentacji owoców? Ostatnio sfermentowało mi kilka słoików jabłek duszonych, mimo pasteryzowania :(
  • 0
    original
    Opublikowano

    krystyna330

    uwielbiam takie jedzonko

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !