Przepis i sposób przygotowania na: Kappamaki - sushi z ogórkiem
miseczek, ilu będzie biesiadników
2. Ogórki obieram i kroję je w długie, wąskie paski.
3. Płaty wodorostów nori ogrzewam lekko nad ogniem, uważając, aby ich
nie przypalić. Rozkładam płat nori na sudare - macie do sushi,
chropowatą stroną do góry. Na nim kładę porcję ryżu i rozsmarowuję go
drewnianą łopatką na grubość ok. pół centymetra, zachowując pusty
pasek wodorostów u góry. Na ryżu, bliżej dolnego brzegu kładę paski
ogórka.
4. Lekko naciskając zwijam sushi, pomagając sobie matą (lekko ją unosząc),
również przy jej pomocy, nadaję sushi walcowaty kształt. Po usunięciu
maty odkrawam nierówne boki, a rulon kroję na kawałki \"na jeden kęs\"
ostrym nożem, opłukując go w zimnej wodzie i wycierając po każdym
cięciu.
5. Czynności powtarzam z wszystkimi płatami nori.
6. Sushi układam na drewnianej tacy. Podaję z miseczkami wypełnionymi
sosem sojowym wymieszanym z pastą wasabi.