Sposób przygotowania

Umyj 1 kg śliwek, oderwij ogonki. Owoce ułóż w wysterylizowanych słoikach. Do każdego włóż 1-2 kawałki cynamonu. Do garnka wlej 1 i wody. Wsyp 0, 5 kg cukru (możesz także dodać goździki). Mieszając, zagotuj. Gorącym syropem zalej śliwki w słoikach. Szczelnie zamknij. Na dnie dużego garnka ułóż kilkakrotnie złożoną, lnianą ściereczkę. Na niej ustaw słoiki z kompotem. Wlej wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury kompotu. Gotuj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmij, postaw do góry dnem. Trzymaj w tej pozycji, aż wystygną.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !