Sposób przygotowania

Przydotowujemy rozczyn z delikatnie podgrzanego mleka, drożdży, łyżeczki mąki i łyżeczki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu, az będzie odchodzić od brzegów miski. Wówczas dodajemy stopione i wystudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy. Ciasto nakrywamy ścierka i odstawiamy do wyrośnięcia, az podwoi swoją objętość. Następnie formujemy kluski wielkości pączków, do każdej wkłądamy obtoczoną w cukrze truskawkę i układamy je na stole wysypanym maką, by jeszcze trochę podrosły. Kluski gotujemy na parze ok 10-15 min.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !