Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Piernik z makiem i bakaliami

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
40 dag
cukier
1 szklanka
mak
1 szklanka
margaryna
13 dag
jajko
2 sztuki
powidła
4 łyzki
miód
4 łyzki
kakao
2 łyzki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 opakowania
Sklep Prymat
mleko
1 szklanka
bakalie
30 dag
Soda oczyszczona Prymat
1 opakowania
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z makiem i bakaliami

Rozpuścić margarynę i pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą, gładką masę, wsypać kakao i mąkę wymieszaną z sodą oraz 2 opakowania przyprawy do piernika. Dodać miód i powidła, roztopioną margarynę, mleko oraz suchy mak (trochę maku odłożyć do dekoracji), wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, na końcu do ciasta dodać bakalie. Przygotowane ciasto przełożyć do natłuszczone] i posypanej bułką tartą formy (najlepiej dużej keksówki), piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 ii około 60 minut.
W rondelku zagotować 2 łyżki wody i rozpuścić w niej tabliczkę białej czekolady. Tak przygotowaną polewą polać gorący piernik i obsypać dekoracyjnie resztą maku. Pozostawić do zastygnięcia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak