Sposób przygotowania

Dorsza wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu około 5- 10 minut. Po ugotowaniu rybkę wyjmujemy i dzielimy na małe kawałeczki. Do wywaru z ryby wkładamy pokrojone w talarki i umyte ziemniaki. Gotujemy do miękkości a następnie odcedzamy i rozgniatamy. Do rondelka wlewamy 1 ½ szklanki wody. Gdy woda będzie gorąca wlewamy oliwę i wrzucamy rozgnieciony czosnek. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Dodajemy ziemniaki oraz 4 jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy również dużo drobno posiekanej natki pietruszki. Powstała masa ma mieć konsystencję piure. Czekamy do momentu aż wystygnie. W rondelku lub na patelni podgrzewamy olej i smażymy małe kuleczki lub większe placuszki.
Taki dorsz jest wspaniałym daniem dla osób lubiących kuchnię sródziemnomorską. Placuszki można podawać na wykwintne kolacje ( na ciepło lub zimno) oraz jako przekąskę do piwa.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    fajny pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    wygląda smacznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !