Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać i wykrajać gniazda nasienne. Skórki i gniazda nasienne ugotować w 3/4 l wody. Przecedzić i wymierzyć - powinno pozostać 1/2 l płynu. Jeżeli będzie więcej, trzeba gotować na ostrym ogniu, żeby nadmiar wyparował.z Soku zrobi się z galaretka. Dodać cukier i gotować dalej, aż ciecz zgęstnieje. Do otrzymanego syropu wrzucić jabłka pokrajane na ćwiartki oraz wanilię i wlać sok cytrynowy.
Gotować na małym ogniu. Nie mieszać, żeby jabłka się nie rozpadły, tylko od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Kiedy jabłka zrobią się szkliste przełożyć do formy wysmarować masłem, wstawić do lodówki i chłodzić przez 8 godzin. Podawać z bitą śmietanką.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !