Przepis i sposób przygotowania na: Comber jagnięcy z sosem miodowo - truflowym i sałatką z serem feta
4 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w paski ząbki czosnku
1 łyżka rozmarynu
0,5 cytryny
1 łyżeczka pieprzu czarnego grubomielonego Prymat
SOS MIODOWO - TRUFLOWY:
2 łyżki musztardy figowej
Kilka listków posiekanej świeżej mięty
5 ml octu winnego
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Oczyszczony comber z jagnięcia marynować ok. 24 godzin w oliwie wymieszanej z czosnkiem, odrobiną posiekanego rozmarynu, pokrojoną w plasterki cytryną i szczyptą grubo mielonego pieprzu. Po wyjęciu z marynaty mięso zrumienić na patelni lub usmażyć na grillu. Na patelni rozpuścić miód (łyżkę miodu zostawić), dodać miód pitny (najlepiej trójniak), gałązki rozmarynu i szczyptę mielonej papryki chili. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Umytą i osuszoną sałatę wymieszać z posiekanymi pomidorami, przekrojonymi na pół oliwkami i pokrojonym w kostkę serem feta. Doprawić do smaku sosem vinaigrette przygotowanym z musztardy figowej, świeżej mięty, oliwy, octu winnego, łyżki miodu truflowego, soli i mielonego pieprzu. Usmażony comber podzielić na porcje, skropić sosem miodowo-truflowym i podawać z sałatką.